Ana içeriğe atla

Roma Çağı Eğitim ve Sağlık Kurumlarında Temizlik Uygulamaları

Anadolu Roma Çağı Gimnazyumları 
 Anadolu Eski Yunan kentlerinde olduğu gibi Roma dönemi kentlerinde de akarsu kaynağına yakın yerlere gimnazyumlar yapılmıştır. Strabon Geographika isimli kitabında gimnazyumların yerleri konusunda bilgi vermektedir. "Nysa, Mesogis dağının yanındadır, büyük bir kısmıyla dağın meyillerine yayılmıştır ve çifte kenttir. Sel akıntısıyla meydana gelmiş bir boğazla ikiye ayrılmıştır ve bir yerdeki köprü iki kenti birleştirir. Kentin bir tarafında, sel sularının akması için yer altından gizli bir kanalı olan, bir amfi tiyatroyla süslenmiştir. Tiyatronun yanında iki tepe vardır. Birinin eteğinde "Gençler Gimnazyumu", diğerinde ise daha büyükler için yapılmış bir gimnazyum bulunur (Strabon XIV 5-43)".


İmparator Hadrianus döneminde bir büyük, yedi küçük gimnazyum yapıldı. Gimnazyumlarda hamamlarda olduğu gibi yöneticilerin atadığı Gimnasiarch tarafından idare edilmekteydi. Bugün bilinip tespit edilenler Neoi’ler Gymnasionu ve Panegyrikon Gymnasion’udur. Bu Gymnasionlar palaestra ve spor çalışmalarından sonra rahatlayıp temizlenecekleri yıkanma odalarına sahipti113. Proconsul Gargilius Antioius tarafından M.S. 2. yüzyılda yaptırılan Efes Vedius gimnazyumu İmparator Hadrianus ve eşi Sabina'ya ithaf edilmiştir180. Pergamum Kralı II.Eumenes’in (M.Ö. 196 – 160) Miletliler inşa ettirdiği gimnazyumlar Pergamon Helenistik Gymnasion’u, Alaksandra Troas gimnazyumu, Ephesos Liman gimnazyumu M.S. 1. yüzyılın son çeyreği, Doğu Gimnazyumu M.S. 130 yılları, Vedius Gimnazyumu M.S. 150, tiyatro Gimnazyumu M.S. 2. yüzyıl, Alexadria troas M.S.135, Aphrodisias Gimnazyumu M.S. 2. yüzyılın ilk yarısı, Sardis’deki gimnazyum M.S. 2. yüzyılın ortası, Metropolis, Magnesia ad Meaendrum gimnazyumları. Tralleis gimnazyumu M.S. 3. yüzyıl, Leodikeia ad Lykum M.S. 2. yüzyılın ilk yarısı ve M.S. 238 de yeniden inşa edildi, Hierapolis, Nysa, Magnesia ad Meaendrum geç Roma dönemi gimnazyumlarıdır 107,109,112.

Anadolu Roma Çağı Asklepieion’ları  Temizlike.com

Romalılar Anadolu’nun diğer kurumları gibi asklepieonları da  benimsediler. Asklepieon kutsal kültünün odak noktası olan "Kutsal Kuyu" basit bir yapının içine alınmış ve künkler aracılığıyla bir pınardan beslenmesi sağlanmıştır. Asklepieon’a gönülden inanan ve sık sık rüyasında gören Aristides kutsal suyun özelliklerini ve yararlarını coşkuyla anlatmıştır. Aristides kuyunun kutsallığını vurgulamak için bir yazısında, kuyunun her zaman dolu ve su, yazın serin, kışın ılık olduğundan söz etmiştir.

"Kutsal Kuyu"nun suyundan hem içme hem de yıkanma suyu olarak faydalanılmıştır. Pergamon Asklepieonu kutsal alanında Roma döneminde iki çeşme vardır. Hastaların sağaltımında önemli rolü olan çeşmelerden biri; üstü açık, mermer bir tekne ile donatılmış ve olasılıkla soğuk su banyosu önerilen hastalarca kullanılmıştır. Diğer çeşme ise; tekne kayaya oyulmuştur, üzerinin de bir çatı ile örtülmüştü.

Kutsal kuyunun suyundan içenlerin ve yıkananlar, göz hastalıkları, göğüs hastalıkları, astım ve ayak sorunları gibi çeşitli hastalıkları tedavi oluyordu. Kış mevsiminde ve yağışlı havalarda kutsal çeşmenin çevresinde yoğun biçimde biriken kutsal çamurdan şifa niyetine faydalanıldığı tahmin edilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hastane Temizliğinde Temel İlkeler

Temizlenecek alanlar risk sınıflandırılmasına göre belirlenip, uygun temizlik planı oluşturulmalıdır. Temizlikte kullanılacak olan materyallerin de kullanıma uygun olması gerekmektedir. Kullanılacak malzeme ve çözeltilerin kontaminasyonunun minimum olması önemlidir. Bununla ilgili su-deterjan, su dezenfektan oranlarının yazılı olduğu hastane temizlik prosedürleri her hastanede oluşturulması gerekir. Kullanılan malzemelerin nasıl temizlenip saklanacağı da prosedürlerde yer almalıdır. Temizlik esnasında gerekli malzemelerin sayısının yeterli miktarlarda olması da etkin temizlik yapılması için gerekli unsurlardan biridir . Temiz alanlarda kirli malzemelerin bulunması çapraz kontaminasyon riskini arttırmaktadır (Alcan ve Yavuz 2016). Kirlenen malzemeler ve temiz malzemeler için ayrı saklama alanları oluşturulmalıdır. Risk sınıflandırılması yapılan alanlara özgü kova ve bez renkleri belirlenmelidir . Kullanılan malzemelerin renginin farklı olması denetimi kolaylaştırmaktadır. Kullanılaca...

Hastanelerde Alanlara Göre Temizlik Sıklığı

Hastanede bulunan alanlar risk gruplarına göre belirlenip, uygun metodlar seçilerek belli aralıklarla temizlenmelidir. Hastanelerde Alanlara Göre Yüzeylerin Temizlik Sıklığı Alan Yüksek Riskli Alan Orta Riskli Alan Düşük   Riskli Alan Metod Yatak Yatak etrafını; hergün  Yatak altını; her hafta Yatağın tamamını; hasta taburcu olduğunda  Yatak    etrafını; hergün  Yatak      altını;      her hafta Yatağın tamamını; hasta taburcu olduğunda  Haftalık Deterjan Deterjan+dezenfektan  Yatak Kenarları Günlük ve taburculuk sonrası  Günlük                   ve taburculuk sonrası Haftalık  Deterjan Deterjan+dezenfektan  Etajer Günlük ...

Temiz Anlamını Karşılayan Sözcükler

a)    Aruga aruga “temizce” (AltyS, 1999: 29) b)    Beğubar beğubår “saf, temiz” (ÖzbkS 1998: 10) c) Ceŋkir ceŋkir “duru” (YakS, 1995: 74) d)   Cılha cılha ~ cılhı ~ çılha “1. Sade, sırf, salt” (AzrS, 1999: 130), cılhaca “tertemiz, pirüpak” (AzrS, 1999: 130) e)    Cılmıktay cılmık ~ cılmıktay “tertemiz” (KrgzS, 2011: 210) [1] f)    Cubar cubar “1. Tertemiz, bembeyaz” (KrgzS, 2011: 230) g) Çista çista (< Rus.) “1. Temiz, pak, saf.” (TtrS, 2015: 98)   h) Deskah deskah (< Far.) “temiz, derli toplu, özenli, itinalı” (KmkS, 2011: 112) i) Inak ınak “1. Temiz, halis” (KrgzS, 2011: 353), ınak kımız “karışıksız kımız” (KrgzS, 2011: 353) j) Hettey hettey “çok temiz, çok iyi şekilde” (BşkS, 2017: 195) k) Kakas kakas “temiz, saf” (KrgzS, 2011: 385) l) Karday qarday “2. Saf, temiz” (KzkS 2003: 294) m) Kenen kenen “2. saf” (YakS, 1995: 225) n)        ...