Ana içeriğe atla

Restoran temizliği

Restoran temizliği, müşterilerin genel restoran kalitesi değerlendirmelerinde önemli bir yer tutmaktadır (temizlike.com). Nitekim restoranlar açısından tatmin edici bir müşteri hizmeti sunmak,  hizmet kalitesini yönetmek konusunda oldukça önemli bir unsurdur. Diğer bir deyişle, müşterilerin restoran temizliği konusundaki beklentilerini anlayabilmek kaliteli bir restoran yönetimi açısından vazgeçilmezdir. Bu bağlamda yapılan çalışmaların bir kısmı restoranın yemek yenilen alanlarındaki temizliğe odaklanırken (temizlike.com),  diğerleri tuvaletin temizlik durumu veya restoran çalışanlarının müşteri ile kurduğu etkileşim üzerinden restoran temizlik algısını belirlemeye çalışmışlardır. Ancak müşteriler restoranın toplam hizmet kalitesini değerlendirirken birçok farklı boyut kişilerin algılamaları üzerinde etkili olmaktadır.


 restoran temizlik değerlendirmesi


Bu nedenle, restoran temizlik değerlendirmesinin, müşterilerin önemli olarak gördüğü çeşitli faktörlerden etkilenebileceği düşünülebilir. Ayrıca müşterilerin temizlik algılamalarının, restorandan elde ettikleri genel tatmin düzeyleri üzerinde etkili olabileceği varsayılabilir.  Verilen bilgiler bağlamında bu tez çalışmasında öncelikli olarak restoran temizlik algısını ölçen bir ölçek Türkçe ’ye uyarlanmıştır. Uyarlama işlemi sonrasında çeşitli istatistiksel yöntemler vasıtası ile restoran müşterilerinin restoran temizlik algılamaları tespit edilip, restoran müşterilerinin temizlik algılamalarının, genel tatmin düzeyleri üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma neticesinde ortaya çıkan sonuçlar bağlamında uygulamaya ve teoriye yönelik çıktılar elde edilmesi planlanmaktadır.

Restoran temizlik algısı, hizmet kalitesi ve müşteri tatmini ile ilgili bilgiler kapsamında araştırmanın amacı, müşterilerin restoran temizlik algılamalarını saptamak ve var olan restoran temizlik algılarının tatmin düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Ayrıca müşterilerin restoran temizlik algılarının ve genel tatmin düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşma durumlarının tespit etmek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek; farklı demografik niteliklere sahip gruplar bağlamında restoran temizlik algılamaları ile genel tatmin düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemekte araştırmanın amaçları arasındadır.

Araştırmanın kapsamını, teorik bağlamda restoran temizlik algısı ve müşteri tatmini oluşturmaktadır. Uygulama bağlamında ise araştırmanın kapsamını Mersin şehir merkezinde ikamet eden restoran müşterileri oluşturmaktadır. Bununla birlikte aşağıda sıralanan maddeler araştırmanın amaçlarını oluşturmaktadır: 

1) Bir restoranın temizliğini değerlendirirken, restoran müşterilerinin hangi öğelerin/ boyutların önemli olduğunu düşündüğünü belirlemek 
2) Restoran temizlik algısı ölçeğini Türkçe ’ye uyarlamak 
3) Restoran müşterilerinin temizlik algılamalarının genel restoran tatminleri üzerindeki etkisini nelerdir? 
3) Restoran temizlik algısı unsurları kaç boyuttan oluşmaktadır? 
4) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
5) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar yaşa göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
6) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar medeni duruma göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
7) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar gelir durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
8) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar meslek durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
9) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar restorana birlikte gidilen kişilere göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
10) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar seçilen restoran türüne göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
11) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar dışarda yemek yeme sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
12) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar dışarda yemek yemeye harcanan paraya göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
13) Tüketicilerin restoran temizlik algılarını oluşturan unsurlar daha önce bir restoranda çalışma durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? 
14) Restoran temizlik algısı unsurları ile müşterilerin restoran temizliğinden duydukları tatmin arasında anlamlı bir ilişki bulunmakta mıdır? 
15) Restoran temizlik algısı unsurlarının müşterilerin restoran temizliğinden duydukları tatmin düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmakta mıdır?  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hastane Temizliğinde Temel İlkeler

Temizlenecek alanlar risk sınıflandırılmasına göre belirlenip, uygun temizlik planı oluşturulmalıdır. Temizlikte kullanılacak olan materyallerin de kullanıma uygun olması gerekmektedir. Kullanılacak malzeme ve çözeltilerin kontaminasyonunun minimum olması önemlidir. Bununla ilgili su-deterjan, su dezenfektan oranlarının yazılı olduğu hastane temizlik prosedürleri her hastanede oluşturulması gerekir. Kullanılan malzemelerin nasıl temizlenip saklanacağı da prosedürlerde yer almalıdır. Temizlik esnasında gerekli malzemelerin sayısının yeterli miktarlarda olması da etkin temizlik yapılması için gerekli unsurlardan biridir . Temiz alanlarda kirli malzemelerin bulunması çapraz kontaminasyon riskini arttırmaktadır (Alcan ve Yavuz 2016). Kirlenen malzemeler ve temiz malzemeler için ayrı saklama alanları oluşturulmalıdır. Risk sınıflandırılması yapılan alanlara özgü kova ve bez renkleri belirlenmelidir . Kullanılan malzemelerin renginin farklı olması denetimi kolaylaştırmaktadır. Kullanılaca...

Hastanelerde Alanlara Göre Temizlik Sıklığı

Hastanede bulunan alanlar risk gruplarına göre belirlenip, uygun metodlar seçilerek belli aralıklarla temizlenmelidir. Hastanelerde Alanlara Göre Yüzeylerin Temizlik Sıklığı Alan Yüksek Riskli Alan Orta Riskli Alan Düşük   Riskli Alan Metod Yatak Yatak etrafını; hergün  Yatak altını; her hafta Yatağın tamamını; hasta taburcu olduğunda  Yatak    etrafını; hergün  Yatak      altını;      her hafta Yatağın tamamını; hasta taburcu olduğunda  Haftalık Deterjan Deterjan+dezenfektan  Yatak Kenarları Günlük ve taburculuk sonrası  Günlük                   ve taburculuk sonrası Haftalık  Deterjan Deterjan+dezenfektan  Etajer Günlük ...

Temiz Anlamını Karşılayan Sözcükler

a)    Aruga aruga “temizce” (AltyS, 1999: 29) b)    Beğubar beğubår “saf, temiz” (ÖzbkS 1998: 10) c) Ceŋkir ceŋkir “duru” (YakS, 1995: 74) d)   Cılha cılha ~ cılhı ~ çılha “1. Sade, sırf, salt” (AzrS, 1999: 130), cılhaca “tertemiz, pirüpak” (AzrS, 1999: 130) e)    Cılmıktay cılmık ~ cılmıktay “tertemiz” (KrgzS, 2011: 210) [1] f)    Cubar cubar “1. Tertemiz, bembeyaz” (KrgzS, 2011: 230) g) Çista çista (< Rus.) “1. Temiz, pak, saf.” (TtrS, 2015: 98)   h) Deskah deskah (< Far.) “temiz, derli toplu, özenli, itinalı” (KmkS, 2011: 112) i) Inak ınak “1. Temiz, halis” (KrgzS, 2011: 353), ınak kımız “karışıksız kımız” (KrgzS, 2011: 353) j) Hettey hettey “çok temiz, çok iyi şekilde” (BşkS, 2017: 195) k) Kakas kakas “temiz, saf” (KrgzS, 2011: 385) l) Karday qarday “2. Saf, temiz” (KzkS 2003: 294) m) Kenen kenen “2. saf” (YakS, 1995: 225) n)        ...